Άγιοι Απόστολοι Βοιών Λακωνίας

Οι κύριοι Οικισμοί Σκλαβούνα , Μανωλαριάνικα, Κοντραφουριάνικα, Κατούνια, Τσαπουρδιάνικα, Μεντιάνικα, Παπουλιάνικα, Μαυροματιάνικα, Τσεγκιάνικα και Μακριάνικα με 650 περίπου κατοίκους, συστάθηκαν σε Κοινότητα το 1956 έπειτα από ενέργειες του Γερακάρη Παναγιώτη, Δρίβα Παναγιώτη του Κων/νου, Μακρή Δημητρίου, Μακρή Κοσμά και άλλων, μετά την αποχώρησή τους από την Κοινότητα Κάμπου Βοιών το 1955.

Ονομάσθηκε Άγιοι Απόστολοι με πρόταση του Γερακάρη Παναγιώτη και από την εκκλησία που υπήρχε εκεί που βρίσκεται σήμερα και χρονολογείται πριν το 1900.
Κατά τον πολύ κόσμο λεγόταν Νέος Κόσμος και φιλοξενούσε το σχολείο που χτίστηκε το 1928 στο οικόπεδο που δώρισε ο Πολυχρόνης Μέντης και είχε 140 περίπου παιδιά. Οι πρώτοι δάσκαλοι εκεί ήταν ο Ανδριανόπουλος, ο Κοκκίνης και η Αρβανίτη.

Το πρώτο χτίσμα έγινε το 1930 από τον μηχανικό Βασιλιάνη αλλά δεν τελείωσε. Το 1942 εγκαταστάθηκε ο Γρηγόρης Κουντουρόγιαννης και δούλευε φτιάχνοντας Υνιά, πέταλα, γεωργικά εργαλεία. Η οικοδόμηση ξεκίνησε το 1950 με 1953 με το σπίτι του Μακρή Δημητρίου και Παπούλη Γιώργη και Παναγιώτη. Από τους πρώτους χτίστες ήταν οι Καλογερίνης Αντώνης και Ηλίας ο Αρώνης Ιωάννης και Ψαρράκης Παναγιώτης και Κοσμάς που οικοδόμησαν τα πρώτα σπίτια.

Κύρια προϊόντα ήταν το φιστίκι, λάδι, κρεμμύδια, σύκα, στάρι και κάρβουνα από τα καμίνια. Είχε επίσης τον μύλο του Μακρή από το 1925, το ελαιοτριβείο και το λινό.

Το 1956 διορίσθηκε Πρόεδρος ο Δημήτριος Μακρής του Αθανασίου που με ενέργειές του έγινε ο δρόμος που είναι σήμερα και μετά ακολούθησαν εκλεγμένοι Πρόεδροι οι Νικόλαος Αρώνης, Καρκάνης Πέτρος, Ψαρράκης Παναγιώτης, Γιάννης Αρώνης, Αθανάσιος Αρώνης, Αντώνης Πλουμίδης και Μαυρομμάτης Παναγιώτης. Την δεκαετία του 50–60 έγινε η μεγάλη μετανάστευση προς Αυστραλία, Αμερική και λίγοι στην Ευρώπη.

Στην δεκαετία του 60 αγοράσθηκε η έκταση 5 στρεμμάτων, της Κατερίνης Γερακάρη Τσέγκα αντί 25.000 δρχ., για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και έγινε το Ελαιοτριβείο που σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.

Σήμερα έχει 600 κατοίκους περίπου και το Νηπιαγωγείο. Το Σχολείο έκλεισε το 2009, μετά την ενοποίηση όλων των Δημοτικών Σχολείων περιοχής Κάμπου.  Παρουσιάζει ανάπτυξη και αύξηση του πληθυσμού. Υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, εστιατόριο, παντοπωλεία, μονάδες οινοποιίας, τυποποίησης ελαιολάδου, ελαιοτριβεία, χοιροστάσιο και σφαγείο. Οι κύριες καλλιέργειες είναι το λάδι, κρεμμύδι, σκόρδα, ντομάτες, πατάτες και γενικά οπωροκηπευτικά.

Υπάρχει ακόμη ένα σπήλαιο το Αψίφι στου Κακαγιάννη, που δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα και δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον.

Μανωλαριάνικα
Κρεμμύδια στους Αγίους Αποστόλους
Λυκίμι
Λυκίμι
Το Σχολείο των Αγίων Αποστόλων
Το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Βοιών Λακωνίας